Na bijna vijftien jaar weer Haaften-WNC

WAARDENBURG – Na bijna vijftien jaar staat de derby tussen Haaften en WNC weer op het programma. In de beker staan beide ploegen zaterdag op Sportpark Het Elzenbos tegenover elkaar. 

Haaften-spelers Danny Verwolf en Jordy Perdon en WNC’er Kevin van de Velde hebben allemaal een verleden bij de tegenstander. Van de Velde maakte zijn debuut in de senioren bij Haaften om op zijn 22e naar Waardenburg te verkassen. Perdon maakte al op 16-jarige leeftijd de overstap naar de buurman. Verwolf speelde zelfs twee periodes voor WNC en kwam ook nog voor LRC Leerdam uit. De aanvaller is de enige van het drietal die de laatste editie meemaakte.

Verwolf hoopte al dat er een mooie beker-tegenstander uit de koker zou komen. “Wij plaatsten ons vrij makkelijk voor de volgende ronde en dan zie je dat ploegen als LRC, Nivo Sparta en WNC ook door zijn.” Het werd WNC en Verwolf wilde daar absoluut bij zijn. “Ik had eigenlijk een weekend weg gepland, maar dat heb ik meteen afgezegd.”

Erg veel bekenden gaat Verwolf niet tegenkomen. “Alleen Jeffrey Weidema speelde in mijn tijd ook al bij WNC. En Vincent Verheul ken ik nog van LRC.”

Middenvelder Jordy Perdon bleef iets langer in Waardenburg en kent dus nog wat meer jongens. “Maar ook lang niet allemaal hoor”, zegt Perdon. “Senaid Jukic, Demian Ririmasse en Arjen Kaasjager zaten er toen. En Cor Prein was assistent-trainer.”

Rentree
Doordat bij WNC vooral spelers van buiten Waardenburg spelen, leeft het in de spelersgroep minder dan bij Haaften, weet Kevin van de Velde. Voor hem wordt de ontmoeting met zijn oude club wellicht extra bijzonder. Afgelopen seizoen raakte hij zwaar geblesseerd. Na enkele wedstrijden in het tweede elftal lijkt hij zaterdag uitgerekend tegen Haaften zijn rentree in WNC-1 te maken. En dat is sowieso een hele opsteker voor de verdediger.

“Destijds was het de vraag of ik überhaupt nog zou voetballen. Het viel al met al mee. Een rentree tegen Haaften zou uiteraard een mooi moment zijn.”

Dat de stap van Haaften naar WNC gevoelig ligt, is bekend. Toch zegt Van de Velde dat het wel iets genuanceerder ligt. “Ik was 22, had al een aantal jaar bij Haaften gespeeld en was aanvoerder. Dan heb je al wat laten zien en je waarde voor de club gehad. En dan gunnen de mensen je die stap wel.”

Verwolf en Perdon kregen meer kritiek toen ze al op jonge leeftijd vertrokken. Perdon heeft daar begrip voor. “Natuurlijk is dat logisch. Een club als Haaften moet het van de jeugd hebben. Als er dan iemand is die beter is dan de rest hoopt de club daar wat aan te hebben. Dan is het wel vervelend als je al vroeg weg gaat.”

Ambitie
De drie zitten bij hun huidige club voorlopig op hun plek. Verwolf zal Haaften sowieso niet meer verlaten. In zijn jaar bij LRC raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie. “En een stap omhoog zit er voor mij niet meer in. Ik ben 29 en ik ben al blij als ik hier bij Haaften op een normale manier mee kan komen.”

De 23-jarige Perdon heeft nog wel de leeftijd en het talent om het nog eens op een hoger niveau te proberen. Maar ook hij denkt daar nu nog niet aan. “Ik moet eerst bij Haaften maar eens mijn oude niveau gaan halen. Ik heb echt nog wel de ambitie om een stap te maken, maar verwacht meer van mezelf dan ik nu laat zien. Het verschil met mijn niveau bij WNC is groot. Ik ben weliswaar ouder en wijzer, maar het komt er niet altijd uit.”

Ook Van de Velde staat niet te springen om WNC voor een andere club in te ruilen. “Ik heb het hier prima naar mijn zin en zolang ik aan spelen toe kom, hoef ik echt niet weg. Maar ik sluit ook niks uit hoor, je weet nooit hoe het loopt.” Dat geldt ook voor een terugkeer naar Haaften, die niet echt voor de hand ligt. “Ik ken bij Haaften namelijk steeds minder spelers. Maar ook hier geldt: zeg nooit nooit.”

Favoriet
Voorlopig wacht eerst de bekerwedstrijd, waarin WNC uiteraard als favoriet aan de aftrap verschijnt. Bij de twee klassen hoger spelende ploeg krijgen spelers die normaal minder aan bod komen een kans zich te laten zien. “We zijn het aan onze stand verplicht te winnen”, weet Van de Velde. “En als we ons niveau halen, moet dat ook lukken. Ook met de spelers die normaal niet in de basis staan.”

Verwolf en Perdon weten echter dat Haaften de huid duur gaat verkopen. “We gaan sowieso negentig minuten het gras opvreten”, zegt Perdon. Verwolf vult aan: “Als het lang 0-0 blijft heb je altijd kans. We moeten het achterin dicht houden en hebben voorin met Johnnie Noorthoek en Thijmen Gerringa snelle jongens. We kunnen best winnen, maar je moet wel realistisch zijn. Het gaat lastig worden.”

Amateurclub Swift gaf in de ‘grote’ beker het voorbeeld door Vitesse uit te schakelen. “En als dat kan, dan kan Haaften ook van WNC winnen”, besluit Perdon.

Maarten van Hoogevest

Verslaggever regio Leerdam