WNC klopt Haaften pas na penalty’s in bekerthriller

11 nov 2017, VERSLAG
HAAFTEN – Derdeklasser Haaften was zaterdag thuis tegen eersteklasser WNC dichtbij een bekerstunt. Driemaal werkte Haaften een achterstand weg; de derde keer nog diep in de blessuretijd. Na het 3-3 gelijkspel besliste WNC in de laatste strafschop van de noodzakelijk geworden penaltyreeks het cupduel.

Circa vierhonderd toeschouwers zagen in een sfeerrijk Haaften een spannend bekerduel met een enerverend slot. Toen bijna iedereen bij een 2-2 stand al op penalty’s rekende, nam WNC dankzij een ver schot van Jesse Wammes nog onverwachts een 2-3 voorsprong. Haaften versaagde echter niet en na eerst nog een afgekeurde kopgoal van Jeffrey Wolf maakte aanvoerder Johnnie Noorthoek in de 95e minuut uit een penalty alsnog weer gelijk: 3-3.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Trots
Ondanks de nipte bekeruitschakeling in de strafschoppenreeks voelde Haaften-trainer Adrie van Steijn zich zaterdag bepaald geen verliezer: “Haaften is vandaag de morele winnaar. Ik ben beretrots op de ploeg. We hebben vanmiddag een enorme mentaliteit getoond. Met een grote wilskracht kwamen we steeds weer goed terug. In de tweede helft zat er zelfs meer in. Aanvallend waren wij toen gevaarlijker. Jammer dat het bij die strafschoppen dan zo afloopt. Het zij zo. Penalty’s zijn toch vaak een loterij.”

WNC-trainer Cor Prein kon over de prestatie van zijn ploeg minder tevreden zijn: “Voor rust hadden we een ruimere voorsprong kunnen en ook moeten nemen. Kansen waren er genoeg maar ons spel tempo had ook hoger gemoeten. Na rust startte Haaften beter en met hun snelle aanvallers geloofden zij er weer volop in. Je kon merken dat deze wedstrijd bij Haaften echt leefde. Dat het tenslotte op penalty’s uitdraaide, ligt echt aan onszelf.”

Vroeg doelpunt
WNC begon goed en nam al na twaalf minuten de leiding. Aimen Seqqal scoorde met een laag schot in de verre hoek: 0-1. Uit een voorzet van de voor rust sterk spelende Seqqal schoot aanvoerder Vincent Verheul goed in, maar Haaftens keeper Lars Tertoolen redde knap. Uit een mooie pass van Johnnie Noorthoek kreeg de thuisclub haar eerste kans, doch het schot van Thijmen Gerringa werd gekeerd door de jonge keeper Jesse Kok die bij WNC in bekerduels het doel mag verdedigen.

Bij WNC ontbrak topscorer Willem-Paul van der Heijden, die in het midweekse oefenduel in Tiel tegen tweede divisieclub TEC een scheurtje in zijn kuitspier heeft opgelopen. Haaften moest het vanwege een lichte blessure zaterdag doen zonder routinier Danny Verwolf, die bijna dertien jaar geleden nog het laatste doelpunt van Haaften in de competitie tegen WNC had gemaakt. Halverwege de eerste helft trad Haaftens keeper Tertoolen bij een voorzet van Senaid Jukic goed op door net voor de neus van Jeffrey Weidema te redden. Even later was het aan de overzijde wel raak.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Gelijkmaker
Thijmen Gerringa zette na een pass van Johnnie Noorthoek op links goed door. Gerringa ging langs keeper Kok en scoorde de 1-1 gelijkmaker. De Haaftense vreugde duurde evenwel slechts erg kort. Al twee minuten later kreeg WNC namelijk een penalty. De overtreding van Ivo Onink tegen Aimen Seqqal rechtvaardigde die sanctie maar pas na een lichtere ingreep van Jeffrey Wolf wees arbiter Rick van Rijn naar de stip. Vincent Verheul benutte de strafschop pas in tweede instantie. Eerst redde keeper Tertoolen nog maar Verheul benutte de rebound wel: 1-2.

Na een half uur kreeg Jeffrey Wolf de eerste gele kaart in de faire cupderby. Vlak voor rust kwam Haaften heel dichtbij de tweede gelijkmaker. Na een mooie actie op links knalde Johnnie Noorthoek de bal onhoudbaar tegen de onderkant van de lat. Doellijn-technologie is in Haaften nu eenmaal niet aanwezig om te constateren of het ook een treffer was.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Zwak begin
Na de thee begon WNC ronduit zwak. Een misser van de snel nadien gewisselde verdediger Maxim Kivaka liep dankzij keeper Kok voor de bezoekers nog goed af. Nick Vijlbrief belandde met zijn hoofd pijnlijk tegen de eigen doelpaal maar offensief liet WNC in deze fase niks zien. Haaften was aanvallend nu veel dreigender. Een kopbal van Jordy Perdon na een vrije trap van Mark Timmer leverde de thuisclub nog slechts een corner op, doch in de 63e minuut was het wel raak. Uit een gave voorzet van Michel den Braber vanaf rechts produceerde Thijmen Gerringa in het centrum zijn tweede doelpunt van de middag: 2-2.

Bij een voorzet van Sam Onink maakte WNC-invaller Renaldo van Stijn hands in zijn eigen strafschopgebied maar hij was pal daarvoor al wel weggeduwd. WNC had het lastig en Nick Vijlbrief incasseerde een gele kaart. Uit een voorzet van Noorthoek mikte Sam Onink voor Haaften naast. De thuisclub leek toen kansrijker op winst dan WNC, dat pas een kwartier voor tijd wakker werd. Haaftens invaller Mark Timmer ontsnapte aan een gele kaart toen hij Vincent Verheul vasthield.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Slotfase
Toch kwam de 2-3 voorsprong voor WNC precies aan het begin van de extra tijd nog geheel onverwachts. Bij ontbreken van een muur kon een lage verre vrije trap van Jesse Wammes zomaar ongehinderd door een kluwen van spelers in het doel achter de het zicht ontnomen keeper Tertoolen verdwijnen: 2-3. Dit leek voor de thuisclub een zure anti-climax maar nogmaals rechtte Haaften manmoedig de rug. Na een overtreding tegen collega-invaller Thomasz Kilian kreeg WNC’er Renaldo van Stijn geel.

In de 93e minuut scoorde Haaften na een hoge vrije trap via een kopbal van Jeffrey Wolf alsnog, maar de goed leidende 19 jarige scheidsrechter Rick van Rijn uit Geffen keurde het doelpunt vanwege buitenspel af. Twee minuten later werd het toch nog 3-3. WNC-invaller Kevin van de Velde maakte toen tegen zijn oude club hands en captain Johnnie Noorthoek benutte de penalty hard en resoluut: 3-3. Het was meteen afgelopen en na nog een gele kaart voor WNC’er Jesse Wammes wegens commentaar moesten strafschoppen de beslissing brengen.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Penalty’s
Vincent Verheul zette WNC vanaf de stip in de penaltyreeks op voorsprong maar na de gelijkmaker van Johnnie Noorthoek miste Kevin van de Velde voor de gasten. Thomasz Kilian zette Haaften resoluut voor het eerst op voorsprong doch na de hoge gelijkmaker van Nick Vijlbrief zag Sam Onink zijn Haaftense strafschop door keeper Kok gekeerd. Zo kon Nehemia Sanaky de bezoekers weer op voorsprong zetten. Na de Haaftense gelijkmaker van Dennis van Riel nam WNC door Aimen Seqqal andermaal de leiding. Jordy Perdon miste echter de laatste penalty, want via keeper Kok kwam de bal tegen de paal.

Zo bekerde eersteklasser WNC erg moeizaam verder. Derdeklasser Haaften had zich evenwel uitstekend geweerd. Het vele publiek kwam zaterdag in Haaften volop aan zijn trekken.

 

Verslaggever regio Leerdam

Anton van der Giessen