WNC – LRC: Derby om plaats in de top

WAARDENBURG/LEERDAM – Zaterdag staan WNC en LRC in Waardenburg tegenover elkaar. De ontmoeting wordt, vooral in Waardenburg, als een derby gezien. WNC verloor vorig seizoen twee keer van LRC. “We hebben wat goed te maken”, weet WNC-aanvaller Vincent Verheul. 

Verheul speelde in het verleden één seizoen bij LRC. “Ik zat daarvoor bij Argon in de hoofdklasse, maar speelde het laatste halfjaar amper. Ik heb toen bewust een stapje terug gedaan en kwam via Marcel van Steenis bij LRC terecht. Hem kende ik nog uit mijn tijd bij FC Den Bosch.”

In dat ene jaar in Leerdam maakte Verheul indruk en dwong een overstap naar toenmalig topklasser FC Lienden af. Zijn verblijf daar werd geen succes. “De andere aanvallers waren gewoon beter”, zegt Verheul.

Na anderhalf jaar stapte Verheul in de winterstop over naar WNC, dat toen helemaal onderaan stond in de eerste klasse. Met Verheul handhaafde de ploeg zich nog. “Dat lag natuurlijk niet alleen aan mij. De ploeg ging gewoon beter draaien”, blijft Verheul bescheiden.

In zijn tweede seizoen kroonde Verheul zich tot topscorer. “Mijn beste seizoen in de senioren tot nu toe”, zegt hij. “Het was heel fijn voetballen met Guillano Grot voorin. Hij hield altijd wel een paar man bezig. Daardoor kreeg ik meer ruimte.”

Blessures
Dit seizoen startte WNC de competitie prima. Afgelopen weekend liep de ploeg de eerste periodetitel net mis na een nederlaag bij DTS Ede. Het aandeel van Verheul is vooralsnog beperkt. Aan het eind van de voorbereiding liep hij een schouderblessure op. Omdat hij vorige week ziek was, begon hij in Ede op de bank.

“Ik heb alleen tegen SVL een volledige competitiewedstrijd gespeeld. Je merkt dat ik op de rest van de groep gewoon acht, negen wedstrijden achter loop.”

Omdat ook spits Willem-Paul van der Heijden onlangs geblesseerd raakte, ligt er direct een hoop druk op de schouders van Verheul. “Die druk leg ik mezelf niet op, maar mensen verwachten nu wel wat van mij.”

Perspectief
Verheul ziet bij WNC voldoende perspectief om nog hoge ogen te gaan gooien dit seizoen. “Giel Goesten ligt er nog het hele seizoen uit, dat is zonde. Maar naast Willem-Paul is ook Bas Smulders er na de winterstop waarschijnlijk weer bij. Dan kan het nog wel mooi worden. Als we compleet zijn, kunnen we wel wat. We hebben ook nog Aimen Seqqal voorin. Die is ook goed op dreef. Wij zijn allebei snel en op dit niveau kun je met snelheid heel dreigend zijn. We zien wel waar het gaat eindigen.”

Maar eerst wacht LRC. “Hopelijk is het een beetje mooi weer en komen er veel mensen kijken. Het zijn altijd wel mooie potjes. Maar het gaat natuurlijk ook gewoon om drie punten. De verschillen zijn nog klein, maar als we winnen zetten we LRC op vier punten. Verlies betekent dat we sowieso één plek zakken.”

Ex-clubs
Ook LRC’er Ricardo Papilaja heeft een verleden bij de tegenstander van komende zaterdag. LRC staat in de eerste seizoenshelft overigens tegenover alle vier vorige clubs van Papilaja. In de poulefase van de beker kwam Heukelum, de club waar Papilaja al op zijn dertiende in het eerste elftal debuteerde, op bezoek. Vorige week werden de Leerdammers, overigens zonder Papilaja, uitgeschakeld door Schelluinen, de ploeg waar Papilaja na Heukelum heen ging. Komend weekend staat de ontmoeting met zijn vorige club WNC op het programma, waarna in de strijd om de EM-cup nog Roda Boys op bezoek komt.

“Met oud-clubs heb ik niet per se heel veel, maar het is wel altijd leuk om tegen bekende jongens te voetballen. Met Arjen Kaasjager heb ik ook nog geregeld contact en ook met Jeffrey Weidema, Senaid Jukic en Demian Ririmasse heb ik nog gevoetbald”, zegt Papilaja.

Dit seizoen is Papilaja, bij Heukelum begonnen als aanvaller en van oorsprong middenvelder, in de laatste linie van LRC beland. Dit seizoen startte hij als rechtsback en inmiddels heeft hij de plek centraal achterin van de tijdelijk afwezige Rogier Gerritsen overgenomen. “Ik ben eigenlijk meer middenvelder, maar ik vind het achterin ook prettig spelen. Toen ik van Heukelum naar Schelluinen ging, begon ik ook als rechtsback. Later ben ik daar wel op het middenveld terecht gekomen. Maar achterin bij LRC ben tot nu toe in ieder geval basisspeler.”

Mes tussen de tanden
Omdat zowel LRC als WNC afgelopen weekend punten liet liggen, zal de wedstrijd bepalen wie er in het spoor blijft van Montfoort en DUNO D. “We begonnen dit seizoen goed, maar je merkte dat we onszelf een beetje te goed gingen vinden. We speelden onnodig gelijk tegen DTS en kregen klop van GRC 14. Tegen DUNO was het wel weer goed. De wedstrijd tegen WNC is nog steeds wel een topper en ook wel een derby, al leeft dat bij WNC wat meer dan hier. Dat was ook zo toen ik nog daar speelde”, vertelt de 30-jarige Papilaja.

“We moeten het wel op dezelfde manier benaderen en met het mes tussen de tanden het veld op gaan.”

BRON: Regio Voetbal